sâmbătă, 29 decembrie 2012

INSTAURAREA DICTATURII COMUNISTE 23 aug 1944-30 dec 1947)


Instaurarea  dictaturii comuniste  în România
*     La 23 august 1944 maresalul Ion Antonescu a fost înlaturat de la putere. Armata sovietica, intrata pe teritoriul României în iulie 19INSTAURAREA DICTATURII COMUNISTE44, va sustine în perioada urmatoare P.C.R. în actiunea sa de preluare a puterii politice.
*     Septembrie 1944 - martie 1945: România este condusa de guverne având în frunte pe generalii Constantin Sanatescu si respectiv Nicolae Radescu, în care sunt inclusi si 515b14f reprezentanti ai P.C.R.
*     În urma întelegerii sovieto-britanice de la Moscova (octombrie 1944), România intra în sfera de influenta sovietica.
*     6 martie 1945: supus presiunilor Moscovei, regele Mihai este obligat sa accepte formarea guvernului condus de dr. Petru Groza, aflat sub controlul total al P.C.R.
*     Greva regala, manifestata prin refuzul regelui Mihai I de a sanctiona actele guvernului (1945-1946), s-a dovedit ineficienta, nefiind sprijinita efectiv pe plan extern de statele democratice.
*     Noiembrie 1946: au fost organizate primele alegeri parlamentare postbelice care au avut scopul de a legitima prin vot puterea comunista. Desi au fost câstigate de partidele democratice de opozitie, rezultatul a fost falsificat pentru ca P.C.R. sa detina controlul complet al Parlamentului si guvernului.
*     1947: partidele politice democratice (P.N.L., P.N.Ţ.) au fost desfiintate, liderii lor arestati si condamnati la închisoare.
*     30 decembrie 1947: regele Mihai I a fost obligat sa abdice. România a fost proclamata Republica Populara, procesul preluarii puterii politice de catre P.C.R. fiind încheiat.
*     În aceasta perioada, în conducerea P.C.R. s-au manifestat doua grupuri: cel "national", care activase înainte de 1944 în tara (Gh. Gheorghiu-Dej, Lucretiu Patrascanu) si grupul "moscovit" format din cei care activasera în URSS (Ana Pauker, Vasile Luca).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu